«Баа түзүү жөнүндө» мыйзам долбоору бааларды жөнгө салуунун ыкмаларын аныктайт

Новости
19-Январь 2023-ж.
1921

Мыйзам долбоору Кыргыз Республикасындагы мамлекеттик баа саясатынын укуктук негиздерин белгилейт, бааны жөнгө салуунун ыкмаларын, ошондой эле аны киргизүүнүн жана колдонуунун негиздерин жана тартибин аныктайт.

Учурдагы “Ички соода жөнүндө” мыйзамда бир айдын ичинде 20 жана андан ашык пайызга жогорулатуу менен социалдык маанидеги товарларга бааларды мамлекеттик жөнгө салуу киргизилет. Практика көрсөткөндөй, социалдык маанидеги товарлардын баасынын өсүшү акырындык менен жүрүп, 20%га көтөрүлбөйт, ал эми СМT керектөөчүлөр үчүн жеткиликтүү эмес болуп калат.

Азык-түлүк коопсуздугун камсыз кылуу үчүн мыйзам долбоорунда бааларды жөнгө салууну киргизүүнүн босого өлчөмүн 20%дан 0гө чейин кыскартуу сунушталууда.

Мисал: Белоруссия зарылчылыкка жараша бааларды жөнгө салууну чечет,

   Казакстан - өзгөчө кырдаалдарда, табигый кырсыктарда жана улуттук коопсуздукту камсыз кылууда,

     Россия - 60 календардык күндүн ичинде 10% өсүү менен сезондук коррекцияланган).

Ошону менен бирге, эгерде каралып жаткан мыйзам долбоорлору кабыл алынса, бааларды кармоо биринчи кезекте Мыйзам долбоорунун 7-беренесинин 2-бөлүгүнө ылайык фискалдык, акча-кредиттик, бажы-тарифтик жөнгө салуу, товардык же сатып алуу интервенцияларын колдонуу менен мыйзам долбоорунун 8-статьясына ылайык ыктыярдуу баа келишимдерин колдонуу жана алдын алуу чаралары менен ишке ашырылат. 

Мындан тышкары, бааны негизсиз жогорулатууга багытталган атаандаштыкка каршы аракеттерди аныктоо жана жоюу, «Атаандаштык жөнүндө» Мыйзамдын нормаларын колдонуу жана социалдык мааниси бар товарларга бааларды мамлекеттик жөнгө салууну киргизүү өзгөчө учурларда колдонулат.

Маалымат үчүн айта кетсек, учурда Кыргыз Республикасынын Өкмөтүнүн 2009-жылдын 22-апрелиндеги токтому менен бекитилген Кыргыз Республикасынын ички рыногунда бааларды убактылуу мамлекеттик жөнгө салуу киргизилиши мүмкүн болгон товарлардын тизмеси бар.

1. Биринчи сорттогу буудай уну

2. Биринчи сорттогу ундан жасалган буудай наны (форма), нан азыктары (тортиля)

3. Майлуулугу 2,5-3,2% болгон сүт, быштак

4. Күн карама өсүмдүк майы

5. Май (тузсуз, 72,5% кем эмес толтургучтар жана өсүмдүк майлары жок)

6. Чай (узун жалбырак кара, жашыл)

7. Эт (уй, кой эти, чочконун эти, канаттуулардын эти)

8. Жаңы тоңдурулган өлүктөрдөгү, ичеги-карынынан ажыратылбаган балыктар (сазан, сельд, скумбрия, лосось тукумдары)

9. Кант

10. Йоддолгон тамак-ашты туз

11. Күрүч

12. Гречка

13. Тары

14. Макарон

15. Тоок жумурткалары

16. Балдар тамактары (кургак аралашмалар жана жармалар)

17. Жашылчалар (картошка, пияз, сабиз, ак капуста, помидор, бадыраң, сарымсак)

18. Жемиштер (алма)

19. Көмүр

20. АИ-80 жана АИ-92 бензини, дизель майы

21. LPG

22. Жасалма булалардан жасалган жибек кездемелери

23. Тигүү жиптери

24. Минералдык жер семирткичтер

25. Жем (чөп, саман, аралаш тоют, кебек жана дан тоюту)

Предложения по улучшению сайта
Онлайн кайрылуу