Тамак-аш жана суусундуктарды сыноонун жаңы ыкмалары жөнүндө

Новости
25-Март 2024-ж.
1604

2015-жылдын 31-мартындагы Кыргыз Республикасын Евразия экономикалык биримдигине (ЕАЭБ) интеграциялоонун алкагында техникалык жардам көрсөтүү жөнүндө Россия Федерациясы менен Кыргыз Республикасынын Өкмөттөрүнүн ортосундагы макулдашууну ишке ашыруу максатында Кыргызстандарт Сыноо, сертификаттоо жана метрология боюнча Бишкек борборунун (БЦИСМ) тамак-аш жана айыл чарба продукцияларын сыноо лабораториясынын жаңы сыноо ыкмаларын ишке киргизүү боюнча практикалык окуулар уюштурулду.

Иш-чара «Ростов областындагы стандартташтыруу, метрология жана сыноо боюнча мамлекеттик аймактык борборунун» (ФБМ «Ростов ЦСМ») Федералдык бюджеттик мекемесинин тажрыйбалуу эксперттери менен биргеликте Кыргыз Республикасынын Техникалык жөнгө салуу жана метрология боюнча федералдык агенттигинин түздөн-түз колдоосу менен өткөрүлдү (Россия Федерациясы (Росстандарт).

Практикалык тренингдин угуучулары жана катышуучулары БТКСМнын тамак-аш жана айыл чарба продукцияларын сыноо лабораториясынын адистери жана кызматкерлери, ошондой эле КР Суу чарба, айыл чарба жана кайра иштетүү өнөр жай министрлигинин алдындагы Республикалык ветеринардык диагностика жана экспертиза борборунун адистери болушту. 

Тренингдин негизги максаты тамак-аш азыктарында жана тамак-аш чийки затында, алардын кайра иштетилген продуктуларында генетикалык жактан модификацияланган организмдерди аныктоо жана аныктоо методикасын төмөндөгү стандарттарга ылайык Test системаларын колдонуу менен киргизүү болду:

- ГОСТ ИСО 21570-2009 «Тамак-аш азыктары. Генетикалык жактан модификацияланган организмдерди жана туунду продуктуларды аныктоонун аналитикалык ыкмалары. Нуклеин кислотасына негизделген сандык ыкмалар»;

- ISO 21569:2005 “Тамак-аш азыктары. Генетикалык жактан модификацияланган организмдерди жана алардан алынган продуктуларды аныктоонун аналитикалык ыкмалары. Нуклеиндик кислоталарды сапаттык аныктоого негизделген ыкмалар»;

- ГОСТ Р 53214 - 2008 (ИСО 24276:2006) «Тамак-аш азыктары. Генетикалык жактан модификацияланган организмдерди жана алардын продуктуларын аныктоонун аналитикалык ыкмалары. Жалпы талаптар жана аныктамалар»);

- ГОСТ Р 53185-2008 «Алкоголсуз жана аз алкоголду тоник ичимдиктери. Сыноо ыкмалары».

БЦИСМ сыноо лабораториясынын жогорку технологиялуу сыноо жабдуулары боюнча практикалык тренингдер өткөрүлдү.

Практикалык окуунун натыйжасы жогоруда аталган тесттик ыкмалар боюнча практикалык билимдерди алуу болуп саналат. Тамак-аш жана суусундуктарды анализдөөнүн сапатын жана ишенимдүүлүгүн жогорулатуу, рынокто алардын коопсуздугуна көзөмөлдү жакшыртуу максатында практикалык окуу аяктагандан кийин бардык даярдалган адистерге сертификаттар ыйгарылды.

Онлайн кайрылуу